Dierondersteunende Therapie

Vanuit Hondzorgt bied ik dus dierondersteunende therapie, afgekort DOT, aan voor dementerenden en mensen met psychiatrische problematiek.  Maar wat is DOT eigenlijk?

Dot is een “therapievorm” gericht op dementerenden mensen, voornamelijk in verpleeghuizen en andere zorg instellingen. In de afgelopen jaren is er een enorme opkomst van onbegrepen gedrag in deze verpleeghuizen te zien. Mensen worden onrustig, vertonen fysiek of verbaal geweld of zonderen zich volledig af. Het begrip wordt minder en daarmee verliezen ze de grip op hun leven. Wat zich uit in wat wij nomen, onbegrepen gedrag. Mensen vertonen dit gedrag uit onbegrip.

Als je niet jij voor je gevoel niet begrepen wordt, niemand naar je luistert en je ook gevangen wordt gehouden voor jou gevoel, is vechten soms nog de enige optie… toch? Wat zou jij doen?

Met de inzet van mijn honden, proberen wij dit gedrag om te buigen en te verminderen. Dieren oordelen niet, waardoor mensen vaak blind vertrouwen op de honden. Daarbij werk het aaien alleen al ontspannend en is wetenschappelijk bewezen dat er bij het aaien van een dier oxytocine vrij komt in het lichaam, wat zorgt voor vermindering van stress en angst. Iets wat dementerende mensen soms een hele dag ervaren.

Mensen vinden vaak trots en comfort bij de honden. Jip is klein genoeg om op schoot te kunnen bij de meest broze bewoners en Guusje kan juist druk, een gevoel van inbakering bieden bij mensen die veel behoefte hebben aan lichamelijk contact. Zo zijn er talloze opties en mogelijkheden.

DOT is maatwerk, er wordt met een team gekeken naar de wensen en behoefte van de persoon. Wat heeft hij/zij nodig, zijn er andere disciplines betrokken en wat kunnen wij bieden? We schrijven een plan, rapporteren en evalueren regelmatig de DOT om eventueel bij te kunnen sturen.

Heb je interesse voor een bewoner of misschien naaste? Neem gerust eens contact op! Ik bespreek graag alle mogelijkheden.